Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, jak tłuszcze, węglowodany i białko. Dodatkowo, dla zachowania równowagi, przeprowadzania procesów wewnątrzkomórkowych oraz działania organów wewnętrznych, istotna jest odpowiednia podaż witamin. Witaminy są związkami organicznymi, których zadaniem jest wspomaganie pracy organizmu oraz procesów w nim zachodzących.
Od ich odpowiedniego poziomu zależy nie tylko zdrowie fizyczne, ale także odporność, dobre samopoczucie i niezachwiana równowaga psychiczna. Jedną z głównych witamin, której niedobór prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych jest wit K. Jej główną rolą jest znaczący udział w procesie krzepnięcia krwi, a także regulacji gospodarki wapniowej. Jej odpowiednią podaż zapewnia zdrowa, zbilansowana dieta, a w przypadku pojawienia się niedoboru substancji, ważne jest przyjmowanie witaminy K w tabletkach. Gdzie znajdują się witamina K2, K1 i K3? Jaką rolę pełni w organizmie?
Czym charakteryzuje się witamina K?
Witamina K jest związkiem organicznym, który wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, a jej obecność warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.
Witamina K2 i D3 są jednymi z najważniejszych substancji, których poziom w organizmie powinien być regularnie badany poprzez wymaz z krwi, a w razie niedoborów – uzupełniany. Odpowiednią podaż substancji zapewnia zdrowa, zbilansowana dieta, ale jej brak można uzupełniać za pomocą syntetycznie wytwarzanej formy witaminy. Bardzo popularne są produkty i suplementy diety zawierające łatwo przyswajalne formy witaminy K2D3, co pozwala na zniwelowanie niedoboru.
Witamina K jest grupą związków, do których należą:
- wit K1 – znana jest również pod nazwą filochinon. Przyjmuje postać żółtej cieczy, która jest wytwarzana przez rośliny. To forma bardzo odporna na działanie temperatury, której odpowiednia dawka jest dostarczana z pożywieniem,
- wit K2 – inaczej nazywana menachinon. Witamina K 2 to forma witaminy K, która jest syntetyzowana przez drobnoustroje, które naturalnie bytują w układzie pokarmowym człowieka. Głównym miejscem jej produkcji jest jelito czcze oraz kręte,
- wit K3 – inaczej nazywana menadionem. To forma witaminy K, która jest produkowana sztucznie, w warunkach laboratoryjnych. Wyróżnia ją dobra rozpuszczalność w wodzie oraz wysoka przyswajalność. To właśnie ona jest częstym składnikiem suplementów diety, co pozwala na szybkie uzupełnianie niedoborów.
Gdzie znajduje się witamina K – jakie produkty spożywcze wybierać?
Odpowiedni poziom witaminy K w krwioobiegu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mimo syntetyzowania jest przez florę jelitową, niezbędne jest zachowanie odpowiedniej, zbilansowanej diety, która pozwala unikać niedoborów. Jakie produkty spożywcze zawierają duże ilości witaminy K?
- zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata lodowa i roszponka,
- zielone warzywa kapustne: brokułu, brukselka, kapusta włoska, kapusta pekińska,
- szparagi,
- seler naciowy,
- awokado,
- rośliny strączkowe: groszek, bób, soczewica,
- szczaw,
- cukinia,
- truskawki,
- kalafior,
- rzepa,
- ziemniaki,
- marchew,
- produkty zbożowe, pełnoziarniste.
Warzywa, przed zjedzeniem można poddawać obróbce termicznej, która nieznacznie wpłynie na ilość przyjętej witaminy K. Wynika to z faktu, iz cechuje ją wysoka stabilność i odporność na działanie temperatury.
Sprawdź koniecznie:
- naturalna witamina a https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-A
- siara bydlęca https://ukryteterapie.pl/kategoria/liofilizaty
- koenzym q10 https://ukryteterapie.pl/kategoria/suplementy
Witamina K w organizmie – jaką spełnia rolę?
Witamina K jest jedną z substancji, które są niezbędne do zachowania zdrowia fizycznego. Odgrywa bardzo istotną rolę, a jej nieobecność mogłaby doprowadzić do licznych dysfunkcji. Co należy do zadań wit K?
- czynny udział w procesie wytwarzania czynników krzepnięcia krwi oraz protrombiny, które są niezbędnymi elementami właściwego przebiegu procesu krzepnięcia. Jej nieobecność doprowadza do krwotoków, które są bardzo trudne do zahamowania,
- usprawnienie pracy serca i układu naczyniowego, poprzez silne działanie przeciwkrwotoczne. Jej zadaniem jest umacnianie ścianek, z których są zbudowane naczynia krwionośne. Dodatkowo, jej obecność pomaga zatrzymać procesy zwapniania i pękania naczyń krwionośnych,
- zachowanie odpowiedniego funkcjonowania i równowagi gospodarki wapnia, poprzez gromadzenie i wychwytywanie jego cząsteczek. Odpowiedni poziom witaminy K warunkuje również procesy formowania się tkanki kostnej i ich prawidłowego wzrostu,
- witamina K charakteryzuje się silnymi właściwościami antyseptycznymi. Pozwala skutecznie wpływać na niszczenie patogenów, które atakują organizm. Ponadto, działa przeciwzapalnie, co wspiera procesy regeneracyjne tkanek i komórek organizmu,
- jej obecność, według specjalistów, pozwala zahamować deformację komórek, które mogłyby zmieniać swoje DNA i prowokować rozwój nowotworu.
Niedobór witaminy K w organizmie człowieka objawia się częstym krwawieniem z błon śluzowych, opóźnionym krzepnięciem krwi po skaleczeniu, a także zwiększoną częstotliwością pojawiania się siniaków. Odpowiedni poziom witaminy jest bardzo ważny, a lekceważenie niedoboru może prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia.