Gdzie znajduje się witamina K?

Gdzie znajduje się witamina K?

Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, jak tłuszcze, węglowodany i białko. Dodatkowo, dla zachowania równowagi, przeprowadzania procesów wewnątrzkomórkowych oraz działania organów wewnętrznych, istotna jest odpowiednia podaż witamin. Witaminy są związkami organicznymi, których zadaniem jest wspomaganie pracy organizmu oraz procesów w nim zachodzących. Od ich odpowiedniego poziomu zależy nie tylko zdrowie fizyczne, ale także odporność, dobre samopoczucie i niezachwiana równowaga psychiczna. Jedną z głównych witamin, której niedobór prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych jest wit K. Jej główną rolą jest znaczący udział w procesie krzepnięcia krwi, a także regulacji gospodarki wapniowej. Jej odpowiednią podaż zapewnia zdrowa, zbilansowana dieta, a w przypadku pojawienia się niedoboru substancji, ważne jest przyjmowanie witaminy K w tabletkach. Gdzie znajdują się witamina K2, K1 i K3? Jaką rolę pełni w organizmie?

Czym charakteryzuje się witamina K?

Witamina K jest związkiem organicznym, który wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, a jej obecność warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.

Witamina K2 i D3 są jednymi z najważniejszych substancji, których poziom w organizmie powinien być regularnie badany poprzez wymaz z krwi, a w razie niedoborów – uzupełniany. Odpowiednią podaż substancji zapewnia zdrowa, zbilansowana dieta, ale jej brak można uzupełniać za pomocą syntetycznie wytwarzanej formy witaminy. Bardzo popularne są produkty i suplementy diety zawierające łatwo przyswajalne formy witaminy K2D3, co pozwala na zniwelowanie niedoboru.

Witamina K jest grupą związków, do których należą:

  • wit K1 – znana jest również pod nazwą filochinon. Przyjmuje postać żółtej cieczy, która jest wytwarzana przez rośliny. To forma bardzo odporna na działanie temperatury, której odpowiednia dawka jest dostarczana z pożywieniem,
  • wit K2 – inaczej nazywana menachinon. Witamina K 2 to forma witaminy K, która jest syntetyzowana przez drobnoustroje, które naturalnie bytują w układzie pokarmowym człowieka. Głównym miejscem jej produkcji jest jelito czcze oraz kręte,
  • wit K3 – inaczej nazywana menadionem. To forma witaminy K, która jest produkowana sztucznie, w warunkach laboratoryjnych. Wyróżnia ją dobra rozpuszczalność w wodzie oraz wysoka przyswajalność. To właśnie ona jest częstym składnikiem suplementów diety, co pozwala na szybkie uzupełnianie niedoborów.

Gdzie znajduje się witamina K – jakie produkty spożywcze wybierać?

Odpowiedni poziom witaminy K w krwioobiegu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mimo syntetyzowania jest przez florę jelitową, niezbędne jest zachowanie odpowiedniej, zbilansowanej diety, która pozwala unikać niedoborów. Jakie produkty spożywcze zawierają duże ilości witaminy K?

  • zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata lodowa i roszponka,
  • zielone warzywa kapustne: brokułu, brukselka, kapusta włoska, kapusta pekińska,
  • szparagi,
  • seler naciowy,
  • awokado,
  • rośliny strączkowe: groszek, bób, soczewica,
  • szczaw,
  • cukinia,
  • truskawki,
  • kalafior,
  • rzepa,
  • ziemniaki,
  • marchew,
  • produkty zbożowe, pełnoziarniste.

Warzywa, przed zjedzeniem można poddawać obróbce termicznej, która nieznacznie wpłynie na ilość przyjętej witaminy K. Wynika to z faktu, iz cechuje ją wysoka stabilność i odporność na działanie temperatury.

Witamina K w organizmie – jaką spełnia rolę?

Witamina K jest jedną z substancji, które są niezbędne do zachowania zdrowia fizycznego. Odgrywa bardzo istotną rolę, a jej nieobecność mogłaby doprowadzić do licznych dysfunkcji. Co należy do zadań wit K?

  • czynny udział w procesie wytwarzania czynników krzepnięcia krwi oraz protrombiny, które są niezbędnymi elementami właściwego przebiegu procesu krzepnięcia. Jej nieobecność doprowadza do krwotoków, które są bardzo trudne do zahamowania,
  • usprawnienie pracy serca i układu naczyniowego, poprzez silne działanie przeciwkrwotoczne. Jej zadaniem jest umacnianie ścianek, z których są zbudowane naczynia krwionośne. Dodatkowo, jej obecność pomaga zatrzymać procesy zwapniania i pękania naczyń krwionośnych,
  • zachowanie odpowiedniego funkcjonowania i równowagi gospodarki wapnia, poprzez gromadzenie i wychwytywanie jego cząsteczek. Odpowiedni poziom witaminy K warunkuje również procesy formowania się tkanki kostnej i ich prawidłowego wzrostu,
  • witamina K charakteryzuje się silnymi właściwościami antyseptycznymi. Pozwala skutecznie wpływać na niszczenie patogenów, które atakują organizm. Ponadto, działa przeciwzapalnie, co wspiera procesy regeneracyjne tkanek i komórek organizmu,
  • jej obecność, według specjalistów, pozwala zahamować deformację komórek, które mogłyby zmieniać swoje DNA i prowokować rozwój nowotworu.

Niedobór witaminy K w organizmie człowieka objawia się częstym krwawieniem z błon śluzowych, opóźnionym krzepnięciem krwi po skaleczeniu, a także zwiększoną częstotliwością pojawiania się siniaków. Odpowiedni poziom witaminy jest bardzo ważny, a lekceważenie niedoboru może prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia.