Płytki do kuchni

Płytki do kuchni

Płytki do kuchni – na co zwrócić uwagę podczas wyboru? Kuchnia przez wielu uznawana jest jako jedno z istotniejszych pomieszczeń w każdym mieszkaniu. Spędzamy w niej stosunkowo wiele wolnego czasu, dlatego też powinniśmy przykuć szczególną uwagę do jej wykonania. Ogromne znaczenie mają płytki do kuchni, których wybór nie jest oczywisty i może przysporzyć wiele problemów.

Na jakie parametry warto zwrócić uwagę? Dlaczego klasa jakości ma tak duże znaczenie? Na jaka klasę ścieralności należy się zdecydować? Czym jest porowatość? Jakie pozostałe aspekty są istotne z praktycznego punktu widzenia? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników. 

Na jakie parametry warto zwrócić uwagę?

Jak już wspominaliśmy, kuchnia to pomieszczenie, które bardzo często jest uczęszczane przez domowników. To właśnie w niej przygotowywane są różnorodne posiłki, jednocześnie są one spożywane. W praktyce oznacza to, że wnętrze jest nieco bardziej narażone na uszkodzenia i brud. Wybierając płytki ceramiczne do kuchni powinniśmy skupić się nie tylko na walorach estetycznych, ale również na podstawowych parametrach. Wśród nich najczęściej wyróżnia się klasę ścieralności, jakość, antypoślizgowość, odporność na zginanie, odporność na wilgoć, odporność na wodę. Skupiając się na tych aspektach możemy mieć pewność co do tego, że podjęta przez nas decyzja będzie odpowiednia, a my będziemy mogli cieszyć się ze świetnie dobranych produktów. 

Dlaczego klasa jakości ma tak duże znaczenie?

Płytki do kuchni w praktyce mogą posiadać dwie klasy jakości, pierwszą i drugą. Jak można się łatwo domyśleć, do tych pierwszych możemy zaliczyć produkty, które nie posiadają poważnych uszkodzeń czy też zarysowań, natomiast struktura będzie prosta. Dodatkowo żadne poważne skazy nie będą widoczne, co jest jak najbardziej ogromnym udogodnieniem. W sytuacji, kiedy płytki posiadają jakieś defekty, np. te kolorystyczne lub materiał jest mniej wytrzymały, wówczas mamy do czynienia z drugą jakością produktów. O ile istnieje taka możliwość, warto zakupić kafelki pierwszej jakości, jednak nie zawsze posiadamy wystarczającą ilość pieniędzy. Nic nie stoi wówczas na przeszkodzie, aby wybrać płytki drugiej klasy, które mogą być równie atrakcyjne- ich skazy są często niewielkie lub niemalże niewidoczne. 

Na jaka klasę ścieralności należy się zdecydować?

Płytki do kuchniJednym z najistotniejszych parametrów płytek kuchennych jest klasa ścieralności. Warto zwrócić uwagę na ten aspekt podczas wyboru tego typu akcesoriów. Na jego podstawie jesteśmy w stanie określić czy wybrane przez nas produkty sprawdzą się przykładowo do kuchni bądź łazienki. Na dzień dzisiejszy wyróżnia się 5 rodzajów- PEI 5, PEI 4, PEI 3, PEI 2, PEI 1. Jeśli chodzi o płytki do kuchni pierwszego rodzaju, to powinny być stosowane na ścianach. Nie są przeznaczone na podłogę, bowiem ich ścieralność nie jest na satysfakcjonującym poziomie. PEI 2 sprawdzą się w pomieszczeniach, które użytkowane są stosunkowo rzadko. Norma PEI 3 z powodzeniem może być stosowana w miejscach, gdzie poruszamy się w miękkim obuwiu- doskonałym przykładem jest chociażby sypialnia. Płytki do kuchni powinny mieć czwarty rodzaj, bowiem przeznaczeniem takich produktów są pomieszczenia, które stosunkowo intensywnie są eksploatowane. Piąta klasa ścieralności w zdecydowanej większości przypadków jest wykorzystywana w budynkach użyteczności publicznych- mowa o restauracjach, biurach, ośrodkach zdrowia, szpitalach, centrach handlowych. Płytki do kuchni muszą mieć satysfakcjonującą klasę ścieralności- tylko wtedy możemy liczyć na to, że ich jakość będzie dla nas wystarczająco zadowalająca. 

Czym jest porowatość?

Wybierając płytki do kuchni warto również skupić się na mniej oczywistej porowatości. Jest to parametr techniczny, który ma szczególny znaczenie w tym pomieszczeniu. Na jego podstawie jesteśmy w stanie określić wchłanialność wody. Porowatość, która powszechnie nazywana jest również nasiąkliwością, oznaczana jest symbolem E. W zależności od tego, z jaką wchłanialnością wody mamy do czynienia, nasiąkliwość może być na poziomie 3%, 6% lub 10%. Jak łatwo możemy się domyśleć, płytki do kuchni powinny wyróżniać się niską nasiąkliwością. 

Jakie pozostałe aspekty są istotne z praktycznego punktu widzenia?

Kupując płytki do kuchni powinniśmy skupić się także na  kilku innych parametrach, które z praktycznego punktu widzenia mogą mieć ogromne znaczenie. Możemy zwrócić uwagę na antypoślizgowość, która oznaczana jest literą R. Specjaliści zalecają, aby w przypadku podłogi kuchennej zdecydować się na produkty z oznaczeniem R8. Niestety ich wyczyszczenie nie należy do najłatwiejszych i wymaga od nas dużego zaangażowania. Pamiętajmy o wytrzymałości na zginanie. O ile w przypadku aranżacji nie jest to istotne, to jednak ma wpływ na codzienną funkcjonalność. Płytki do kuchni powinny być zatem wybrane w sposób przemyślany, w przeciwnym wypadku nie będziemy zadowoleni z dokonanego przez nas zakupu.